Головний радник ОАЕ здійснив рідкісну поїздку до Ірану на тлі ядерних переговорів

By | May 8, 2024


ТЕГЕРАН, Іран (AP) — Радник Об’єднаних Арабських Еміратів із національної безпеки зустрівся в понеділок із жорстким президентом Ірану в Тегерані, що стало великим візитом Федерації арабських держав Перської затоки, яка довгий час розглядала Ісламську Республіку як свою головну регіональну загрозу.

Візит шейха Тахнуна бін Заїда Аль Нахайяна відбувається в той час, коли Емірати і Саудівська Аравія ведуть переговори з Іраном на тлі зусиль у Відні, щоб врятувати розірвану ядерну угоду Тегерана зі світовими державами.

ОАЕ, де проживають Абу-Дабі та Дубай, минулого року досягли дипломатичної угоди про визнання з Ізраїлем, що посилило напруженість у відносинах з Тегераном. ОАЕ довгий час служили рятівним колом для зовнішнього світу для Ірану на тлі міжнародних санкцій.

Шейх Тахнун, одягнений у темно-синій тобі, чорний піджак і його фірмові сонцезахисні окуляри-авіатори, зустрівся спочатку з Алі Шамхані, головою Вищої ради національної безпеки Ірану. Двоє чоловіків посміхнулися й потиснули руки журналістам перед їхньою зустріччю, а позаду них маячила велика карта Ірану та Перської затоки, на якій виднілася лише частина Еміратів.

Іранське державне телебачення цитує Шамхані, який сказав, що «теплі та дружні» відносини між країнами залишаються пріоритетом і що на них не повинні впливати інші країни — ймовірно, це посилання на Сполучені Штати та Ізраїль.

Пізніше шейх Тахнун зустрівся з президентом Ебрагімом Раїсі, жорстким протеже верховного лідера аятоли Алі Хаменеї. У заяві президента йдеться, що Раїсі вітає «покращення зв’язків з Еміратами», у тому числі з економічних питань.

“Не повинно бути жодних перешкод у відносинах двох мусульманських націй Ірану та Еміратів”, – сказав Раїсі. «На це не повинен впливати диктант іноземців».

Президент Ірану процитував шейха Тахнуна, який запросив Раїсі з державним візитом до ОАЕ. У звіті державного інформаційного агентства ОАЕ WAM не згадується про запрошення, але йдеться, що двоє «обговорили перспективи зміцнення двосторонніх зв’язків і досліджували низку питань, що становлять спільний інтерес».

У понеділок відбулася низка політичних візитів у регіон на тлі віденських переговорів у Європі. Міністр закордонних справ Сирії Фейсал Мекдад також відвідав Тегеран, а наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман мав відвідати Оман з регіональним туром. Тим часом президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган мав поїхати до Катару, який незабаром також планував відвідати принц Мохаммед.

Братом шейха Тахнуна є шейх Мохаммед бін Заїд Аль Нахайян, могутній наслідний принц Абу-Дабі і тривалий час фактичний правитель Еміратів, федерації семи шейхів. За правління шейха Мохаммеда ОАЕ розпочали швидке розширення своїх військових сил, щоб протистояти тому, що вони бачать як загрозу Ірану. Емірати також розміщують війська США та Франції, а порт Джебель-Алі є найбільш завантаженим портом заходу ВМС США за межами Америки.

Шейх Тахнун також провів принаймні одну зустріч з головою ізраїльської розвідувальної служби Моссада.

Згідно з дипломатичними телеграмами США, опублікованими WikiLeaks, шейх Мохаммед вже давно побоювався ядерного Ірану.

Але ОАЕ відступили від війни під проводом Саудівської Аравії в Ємені проти підтримуваних Іраном повстанців-хуситів. З моменту спалаху пандемії коронавірусу Емірати також намагалися налагодити дипломатичні відносини з Туреччиною, з підозрою ставилися до притулку для ісламістів, і з Катаром, який ОАЕ роками бойкотували з кількома іншими країнами в рамках політичної суперечки.

Алі Багері Кані, заступник міністра закордонних справ Ірану, який очолює переговори у Відні, також нещодавно відвідав ОАЕ для переговорів.

Однак під час зустрічі речник міністерства закордонних справ Ірану Саїд Хатібзаде розкритикував Емірати за придбання в минулі вихідні передових реактивних винищувачів Rafale на суму 16 мільярдів євро у Франції. ОАЕ також планують придбати 23 мільярди доларів, включаючи новітні винищувачі F-35, після визнання Ізраїлю.

Хатібзаде закликав Францію «вести себе більш відповідально» і розкритикував «мілітаризацію нашого регіону».

«Ми є свідками мільярдів доларів продажу зброї країнам регіону, хоча вони проводять багато зустрічей щодо наших ракет», – сказав Хатібзаде, згадавши іранську програму балістичних ракет. «З цими діями ми стаємо більш рішучими, щоб зробити наш захисний щит більш активним».

Переговори щодо програми Ірану у Відні припинилися минулого тижня після того, як Тегеран висунув нові вимоги. Хатібзаде наполягав, що Іран не хотів «тимчасової» угоди з переговорів, які, за його словами, відновилися «пізніше цього тижня». Європейські чиновники ще не оголосили час відновлення переговорів.

У Німеччині, яка є стороною ядерної угоди, речниця міністерства закордонних справ запропонувала надзвичайно різку критику дій Ірану на нещодавньому раунді переговорів у Відні.

«Іран порушує майже всі складні компроміси, які раніше були досягнуті під час кількох місяців важких переговорів», – сказала речниця Андреа Сассе. «На нашу думку, ця основа в поєднанні з триваючим розвитком ядерної програми Ірану не є основою, на якій можна довести переговори до багатообіцяючого завершення».

Сассе закликав Іран повернутися до переговорів з «реалістичними пропозиціями».

Однак міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амірабдоллахіан окремо наполягав на тому, що Тегеран пішов на переговори у Відні з «серйозом і доброю волею».

«Ми не будемо шукати жодного плану Б одночасно під час переговорів», – сказав він журналістам. «Ми будемо чекати і намагатися досягти прогресу у знятті санкцій, як того бажає нація, шляхом міцних і потужних переговорів».

___

Про це повідомляє Gambrell з Дубая, Об’єднані Арабські Емірати. Письменниця Associated Press Кірстен Грішабер з Берліна додала до цього звіту.



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *