Група Судану засуджує заклик ООН підтримати відновленого прем’єр-міністра

By | April 14, 2024


КАЇР (AP) — Суданська продемократична група засудила коментарі глави ООН, які закликали громадян підтримати угоду, згідно з якою прем’єр-міністр Абдалла Хамдок відновився, щоб країна могла здійснити «мирний перехід до справжньої демократії».

Асоціація професіоналів Судану, яка була в авангарді повстання проти колишнього автократа Омара аль-Башира, відкинула в п’ятницю коментарі генерального секретаря Антоніо Гутерріша як «моральну та політичну невдачу».

Хамдок був скинутий у рамках перевороту 25 жовтня військовими лідерами, який викликав міжнародну критику та порушив крихкий перехід Судану до демократії. Минулого місяця його відновили на тлі міжнародного тиску в угоді, яка передбачає створення незалежного технократичного кабінету під військовим наглядом.

SPA повідомила, що коментарі Гутерріша розглядаються як «виправдання для насильства» проти протестувальників проти перевороту, які пообіцяли продовжити свої вуличні демонстрації проти угоди, незважаючи на смертельне насильство з боку сил безпеки.

Сполучені Штати, їхні союзники та Організація Об’єднаних Націй засудили застосування надмірної сили проти протестувальників, які з тих пір масово вийшли на вулиці. Після перевороту 25 жовтня десятки протестувальників загинули, а сотні отримали поранення.

Угода, підписана 21 листопада, викликала гнів продемократичного руху Судану, який звинувачує Хамдока в тому, що він дозволив собі служити фіговим листком для продовження військового правління.

Гутерріш сказав на прес-конференції в середу, що він розуміє “обурення” і обурення суданців, які бачили військовий переворот і не хочуть жодного рішення з залученням військових.

«Але я хотів би закликати до здорового глузду», — сказав він. «У нас є ситуація, яка, так, не ідеальна, але яка може забезпечити перехід до демократії».

Глава ООН попередив, що ставить під сумнів рішення, яке призвело до відновлення Хамдока, «було б дуже небезпечно для Судану».

SPA заявила, що продовжить мирні протести до створення «повного цивільного» уряду для досягнення демократичного переходу.

Відновлення Хамдока є найбільшою поступкою, зробленою збройними силами з часів перевороту, але поглинання призвело до того, що перехід країни до демократії занурився в кризу.

З моменту свого призначення в 2019 році Хамдок був цивільним обличчям уряду та однією з найбільш шанованих фігур продемократичного руху. Але ключові продемократичні групи Судану та політичні партії заявили, що угода, яка відновила його посаду, не відповідає їхнім вимогам щодо повного цивільного правління.

Архітектор перевороту генерал Абдель-Фаттах Бурхан, голова правлячої Суверенної ради, тим часом сказав, що угода стала «справжнім початком» для демократичного переходу.

Він сказав супутниковій мережі новин Саудівської Аравії Al-Arabia в інтерв’ю, яке вийшло в ефір в п’ятницю, що військові намагаються досягти ширшого консенсусу з «новою політичною хартією», яка буде оголошена незабаром.

«Я оптимістично налаштований, що більшість політичних сил підпише нову угоду», – сказав він. «Вона буде відкрита для залучення всіх політичних сил, які хочуть завершити демократичний перехід».

Бурхан стверджував, що Хамдок має «повні повноваження» призначати свій технократичний кабінет, як зазначено в листопадовій угоді про відновлення Хамдока.

«Ми просто хочемо, щоб у нього були незалежні фігури, які не мають політичних прихильностей… Крім цього, для нього немає жодних обмежень», – сказав Бурхан.

У той же час у західному регіоні Дарфуру племінні зіткнення за останні два місяці забрали життя щонайменше 45 людей в одному місті, повідомив Суданський комітет лікарів у суботу.

Угруповання заявило, що вбивства — усі з вогнепальної зброї — відбулися в місті Тавіла в провінції Південний Дарфур. Більше подробиць він не надав, але стверджував, що кількість може бути ще вищою, враховуючи те, що жахлива ситуація з безпекою завадила багатьом людям дістатися до лікарень.

Останніми місяцями в Дарфурі відбулася низка смертельних зіткнень, що викликало побоювання, що зруйнований війною регіон може повернутися до конфлікту. Це також викликає питання щодо того, чи може уряд здійснити там мирну угоду та захистити цивільних.



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *