Західні країни висловлюють стурбованість репресіями Афганістану, Талібан відкидає звинувачення

By | April 19, 2024


БЕРЛІН, 5 грудня (Рейтер) – Сполучені Штати та група західних країн, включаючи Німеччину, Францію та Великобританію, висловили стурбованість повідомленнями про вбивства та зникнення колишніх членів афганських сил безпеки після того, як Талібан прийшов до влади в Афганістані в серпні.

У спільній заяві, опублікованій на вихідних, 21 країна плюс Європейський Союз посилалися на повідомлення про такі зловживання, задокументовані Human Rights Watch та іншими.

“Ми підкреслюємо, що ці дії є серйозними порушеннями прав людини і суперечать оголошеній талібами амністії”, – йдеться в заяві, опублікованій МЗС Німеччини.

«Повідомлені випадки мають бути розслідувані негайно та прозоро, винні повинні бути притягнуті до відповідальності, і ці кроки мають бути чітко оприлюднені як негайний стримуючий фактор для подальших вбивств і зникнень», – йдеться у повідомленні.

Речник міністерства внутрішніх справ Афганістану Саєд Хості відкинув звинувачення у вбивствах у відповідь, заявивши, що не було надано жодних доказів.

«Якщо є якісь докази, їх слід поділитися з нами», — сказав він у відеозверненні, вказуючи на загальну амністію, оголошену урядом Талібану.

«У нас були окремі випадки вбивства колишніх членів уряду, але це було через приватну ворожнечу, і ми заарештували причетних».

«Це наклеп на Ісламський емірат Афганістан, а не правосуддя».

У звіті Х’юман Райтс Вотч від 30 листопада йдеться, що сили Талібану в Афганістані стратили або насильно зникли понад 100 колишніх співробітників поліції та розвідки після захоплення країною 15 серпня, незважаючи на проголошену амністію.

Міністерство внутрішніх справ Талібану відкинуло звіт Хьюман Райтс Вотч, але заявило, що заарештує будь-кого, хто може бути доведений до насильницьких репресій проти колишніх військових.

Зіткнувшись із глибокою економічною кризою після раптового відкликання іноземної допомоги, коли західні країни вийшли з Афганістану, Талібан звертається за міжнародною підтримкою, щоб запобігти гуманітарній катастрофі, оскільки більше половини населення стикається з голодом протягом зими.

У спільній заяві йдеться: «Ми продовжуватимемо вимірювати Талібан за їхніми діями».

Про це заявили Австралія, Бельгія, Болгарія, Канада, Данія, Європейський Союз, Фінляндія, Франція, Німеччина, Японія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Польща, Португалія, Румунія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, США. Королівство, Україна та США.

Репортаж Емми Томассон та Джеймса Маккензі Редагування Френсіс Керрі



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *