Нобелівські премії вручаються на місцевих церемоніях у зв’язку з пандемією

By | May 9, 2024


ЛОНДОН (AP) — Лауреати Нобелівських премій 2021 року почали отримувати свої нагороди в понеділок на скорочених місцевих церемоніях, адаптованих до часів пандемії.

Вже другий рік COVID-19 гасить традиційний офіційний банкет у Стокгольмі, на якому були оголошені лауреати премій з хімії, фізики, медицини, літератури та економіки, які були оголошені в жовтні. Нобелівська премія миру вручається окремо в Осло, Норвегія.

Лауреат літератури Абдулразак Гурна першим отримав свою нагороду на обідній церемонії в понеділок у великій грузинській резиденції посла Швеції в центрі Лондона.

Посол Мікаела Кумлін Граніт сказала, що танзанійський письменник з Великобританії був удостоєний Нобелівської премії з літератури за його «безкомпромісне та співчутливе проникнення до наслідків колоніалізму та долі біженців у прірві між культурами та континентами».

«Звичайно ви отримували нагороду з рук Його Величності, короля Швеції», – сказала вона Гурні на церемонії, на якій були присутні друзі, родина та колеги. «Однак цього року вас відзначатимуть із дистанцією, нав’язаною нам через пандемію».

Гурна, який виріс на острові Занзібар і прибув до Англії як 18-річний біженець у 1960-х роках, використав свій досвід для 10 романів, включаючи «Пам’ять про від’їзд», «Шлях пілігримів», «Загробне життя». і «Рай». Він сказав, що міграція – це «не просто моя історія – це явище нашого часу».

Пізніше в понеділок італійський лауреат фізики Джорджіо Парізі має отримати свою нагороду на церемонії в Римі. Лауреату з фізики з США Сюкуро Манабе, лауреату з хімії Девіду У. К. Макміллану та лауреату з економічних наук Джошуа Д. Ангрісту вручать свої медалі та дипломи у Вашингтоні.

Протягом тижня в Німеччині та Сполучених Штатах проводитимуться інші церемонії. У п’ятницю — у річницю смерті засновника премії Альберта Нобеля — у Стокгольмській ратуші відбудеться святкова церемонія для місцевої аудиторії, у тому числі короля Карла XVI Густава та високопоставлених представників шведської королівської сім’ї.

Нобелівська премія включає диплом, золоту медаль і грошову винагороду в розмірі 10 мільйонів крон (1,15 мільйона доларів), яка ділиться, якщо є кілька переможців.

Нобелівську премію миру вручають в Осло, тому що Нобель так хотів, з тих причин, які він залишив при собі. У п’ятницю там відбудеться церемонія нагородження переможців, журналістів Марії Ресси з Філіппін і Дмитра Муратова з Росії.

Норвезьке інформаційне агентство NTB повідомило, що святкування нагороди миру буде скорочено, і менша кількість гостей та учасників буде змушена носити маски. У Норвегії спостерігається зростання кількості випадків нового варіанту омікрону, і речник Норвезького Нобелівського комітету сказав NTB, що він «перебуває у постійному контакті з органами охорони здоров’я в Осло».

___

Ян М. Олсен з Копенгагена зробив внесок у цю доповідь з Копенгагена, Данія.



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *