Турецька інфляція перевищила 21% на виклик Ердогану

By | March 25, 2024


АНКАРА, 3 грудня (Рейтер) – Річна інфляція в Туреччині підскочила більше, ніж очікувалося, до трирічного максимуму в 21,31% у листопаді, свідчать дані в п’ятницю, що ще більше розкриває ризики недавнього агресивного зниження ставки, що спричинило історичне падіння курсу ліри.

Під тиском президента Тайіпа Ердогана центральний банк знизив процентну ставку до 15% з 19% з вересня, залишивши реальну прибутковість Туреччини глибоко негативною, що є червоним прапором для інвесторів і заощаджувачів.

Індекс споживчих цін (ІСЦ) за місяць зріс на 3,51%, повідомив Турецький статистичний інститут, порівняно з прогнозом опитування Reuters на 3% і річним прогнозом у 20,7%.

Індекс цін виробників зріс на 9,99% порівняно з попереднім місяцем і на 54,62% ​​за рік. Це говорить про те, що знецінення валюти стимулює ціни на імпорт і збільшить загальну інфляцію в наступні місяці, коли економісти побачать, що річний ІСЦ наблизиться до 30%.

Продукти харчування, ресторани та готелі збільшили річну кількість, відображаючи сплеск попиту, тоді як щомісячне зростання цін частково було викликано більш ніж 6%-ним стрибком транспортних витрат, що відображає зростання світових цін на енергоносії.

Ліра TRYTOM=D3 знизилася на 0,7% до 13,765 до американської валюти о 08:10 за Гринвічем. Цього року він втратив близько 46% своєї вартості по відношенню до долара, у тому числі 30% лише за минулий місяць, що підвищило бюджети людей разом із зростанням цін.

Цього тижня курс валюти впав до найнижчого рівня в 14,0 долара за долар після того, як Ердоган неодноразово відстоював політику низьких ставок, яку підтримали уряд, регулятори та асоціація банків, незважаючи на широку критику.

«Негативні реальні ставки, відсутність політичних вказівок, заяви урядових чиновників, які виступають за слабшу ліру як частину стратегії економічного розвитку, а також зростання інфляції та інфляційних очікувань підтримуватимуть тиск на валюту», – зазначає Fitch Ratings.

Агентство змінило свій погляд на Туреччину з «нейтрального» на «негативний». Він прогнозує 25% інфляції до кінця року і очікує, що в середньому вона становитиме близько 20% протягом наступних двох років.

Центральний банк, який націлений на інфляцію в 5%, каже, що тиск є тимчасовим і необхідним для розширення кредиту, експорту та економічного зростання.

Але економісти стверджують, що політика низьких ставок призведе до негативного результату, враховуючи високий імпорт і зовнішній борг, що призведе до посилення інфляції після п’яти років зростання цін переважно двозначним числом.

Опитування показують, що турки ставлять під сумнів достовірність даних і вважають, що інфляція вища з огляду на стрибки цін на основні товари, такі як продукти харчування, які протягом цього року зросли на 30% щорічно.

Кемаль Кілічдароглу, лідер головної опозиційної партії CHP, сказав біля штаб-квартири Турецького статистичного інституту, що його «цифри не достовірні», і сказав, що йому заборонено в’їзд для обговорення цього питання.

«Я закликаю всіх своїх громадян: коли ви йдете на ринок, коли ви вмикаєте газ, обігрівач, чи справді інфляція така, як вони заявляють? Невже це 3,51%?» він сказав.

Додатковий звіт Туван Гумрукджу; Монтаж: Джонатан Спайсер і Нік Макфі



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *