Інтерв’ю AP: вчений каже, що омікрон був груповою знахідкою

By | March 28, 2024


ЙОХАННЕСБУРГ (AP) — Вчений з Ботсвани, який, можливо, виявив омікронний варіант коронавірусу, каже, що він перебуває на «американських гірках емоцій», а гордість за досягнення супроводжується хвилюванням через заборони на поїздки, негайно накладені на країни південної Африки.

«Так ви винагороджуєте науку? Через чорний список країн?» Доктор Сіхуліле Мойо, вірусолог Партнерства Ботсванського Гарвардського інституту боротьби зі СНІДом, сказала в четвер ввечері в інтерв’ю The Associated Press.

“Вірус не знає паспортів, він не знає кордонів”, – додав він. «Ми не повинні займатися геополітикою щодо вірусу. … Ми повинні співпрацювати і розуміти».

Два тижні тому Мойо проводив геномне секвенування зразків COVID-19 у своїй лабораторії в Ботсвані і помітив три випадки, які здавалися кардинально різними, з незвичайною картиною, що показувала численні мутації. Він продовжив вивчати результати і на початку минулого тижня вирішив оприлюднити дані в Інтернеті.

Незабаром вчені з Південної Африки заявили, що вони зробили такі ж висновки. Також був виявлений ідентичний випадок у Гонконзі.

Було виявлено новий варіант коронавірусу, і незабаром Всесвітня організація охорони здоров’я назвала його омікрон. Зараз його виявлено в 38 країнах, включаючи більшу частину Західної Європи та Сполучені Штати. А США та багато інших країн ввели обмеження на польоти, щоб спробувати стримати виникаючу загрозу.

Розповідаючи зі своєї лабораторії в Габороне, столиці Ботсвани, Мойо розбурхався тим, що його описували як людину, яка вперше виявила омікрон.

«Науковці повинні працювати разом, і синдром «хто перший зробив це» повинен піти. Ми всі повинні мати можливість пишатися тим, що всі ми так чи інакше зробили свій внесок», – сказав 48-річний учений.

Насправді, він зазначив, що цей варіант було виявлено чимось абсолютно новим, лише порівнявши його з іншими вірусами в Інтернеті в загальнодоступній базі даних, якою поділилися вчені.

«Єдиний спосіб дійсно побачити, що ви бачите щось нове, — це порівняти з мільйонами послідовностей. Тому ви вносите його в Інтернет», – сказав він.

Уродженець Зімбабве Мойо — який також є науковим співробітником Гарвардської школи громадського здоров’я, одружений батько трьох дітей і співак євангелізму — висловив гордість за те, як він та його міжнародні колеги були прозорими щодо своїх висновків, і забили тривогу перед решта світу.

«Ми раді, що ми, ймовірно, дали попереджувальний сигнал, який, можливо, дозволив уникнути багатьох смертей і багатьох інфекцій», – сказав він.

Омікрон вразив вчених, оскільки мав понад 50 мутацій.

«Це великий стрибок в еволюції вірусу і має багато інших мутацій, які ми очікували», — сказав Туліо де Олівейра, директор Центру протидії епідемії та інновацій у Південній Африці, який навчав Мойо, коли він отримував докторську ступінь. д. Вірусологія з Університету Стелленбоша Південної Африки.

Про цей варіант відомо небагато, і світ нервово спостерігає. Неясно, чи це робить людей серйознішими, чи може уникнути вакцини. Але ранні дані свідчать, що це може бути більш заразним і більш ефективний при повторному зараженні людей які мали бій з COVID-19.

Найближчими тижнями лабораторії по всьому світу будуть працювати, щоб з’ясувати, чого очікувати від omicron і наскільки він небезпечний.

«Важливим є співпраця та внесок», – сказав Мойо. «Я думаю, що ми повинні цінувати таку співпрацю, тому що вона дасть велику науку та великий внесок. Ми потрібні один одному, і це найголовніше».

Південна Африка спостерігається різкий сплеск при інфекціях, які можуть бути викликані омікроном. У п’ятницю країна повідомила про понад 16 000 нових випадків COVID-19, порівняно з приблизно 200 на день у середині листопада.

Кількість випадків омікрону, підтверджених генетичним секвенуванням, у Ботсвані зросла до 19, тоді як у Південній Африці зафіксовано понад 200. Поки що більшість випадків припадає на людей, які не отримали щеплення.

«З огляду на дані, які ми бачимо, я маю велику надію на те, що ті, хто вакцинований, повинні мати великий захист», – сказав Мойо. «Ми повинні спробувати заохотити якомога більше людей зробити щеплення».

Мойо попередив, що світ «повинен підійти до дзеркала і подивитися на себе» і переконатися, що 1,3 мільярда людей Африки не залишилися позаду в кампанії вакцинації.

Він приписав попередні дослідження та інвестиції в боротьбу з ВІЛ та СНІДом розбудову потенціалу Ботсвани для проведення генетичного секвенування. Це полегшило дослідникам перехід до роботи над коронавірусом, сказав він.

На тлі кризи COVID-19 Мойо знаходить привід для оптимізму.

«Мені вселяє надію, що зараз світ розмовляє однією мовою», — сказав Мойо, пояснивши, що пандемія призвела до нового глобального прихильності до наукових досліджень і спостереження.

Він додав, що пандемія також стала тривожним сигналом для Африки.

«Я думаю, що наші політики усвідомили важливість науки, важливість досліджень», – сказав Мойо. «Я думаю, що COVID збільшився, змусив нас усвідомити, що ми повинні зосередитися на речах, які важливі, і інвестувати в наші системи охорони здоров’я, інвестувати в нашу первинну медичну допомогу».

Він додав: «Я думаю, що це чудовий урок для людства».



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *