Звільненого лідера М’янми Су Чжи засудили до чотирьох років в’язниці – джерело

By | April 25, 2024


6 грудня (Рейтер) – Звільнену лідерку М’янми Аун Сан Су Чжи у понеділок засудили до чотирьох років за звинуваченням у підбурюванні та порушенні обмежень щодо коронавірусу, повідомило джерело, знайоме з судовим розглядом, у справі, яку критики розцінили як фарс.

Джерело, яке залишилося анонімним, повідомило, що президент Він М’їнт також був засуджений до чотирьох років ув’язнення, коли суд виніс свої перші вироки проти цивільних лідерів, затриманих під час військового перевороту 1 лютого.

М’янма переживає сум’яття з тих пір, як переворот проти демократично обраного уряду Су Чжи викликав широкі протести і викликав занепокоєння міжнародного суспільства з приводу припинення попередніх політичних реформ після десятиліть військового правління.

76-річна лауреат Нобелівської премії миру Су Чжи була затримана після перевороту разом із більшістю високопоставлених лідерів її партії Національна ліга за демократію (НЛД). Інші перебувають за кордоном або переховуються, і жоден представник партії не був доступний для коментарів.

Правозахисна організація Amnesty International заявила, що звинувачення проти Су Чжи були фальшивими, і охарактеризувала вирок у в’язниці як останній приклад рішучості військових ліквідувати всю опозицію та задушити свободу.

«Фарсове та корупційне рішення суду є частиною нищівної схеми свавільного покарання, в результаті якої понад 1300 людей було вбито та тисячі заарештовані після військового перевороту», – сказав заступник регіонального директора групи з кампаній Мін Ю Ха.

Військові не повідомили подробиць про те, де була затримана Су Чжи, і не відразу було зрозуміло, чи означатиме вирок якусь негайну зміну її обставин.

Судовий процес у столиці Найп’їтоу був закритим для ЗМІ, а громадські інформаційні засоби хунти не згадують про провадження. Адвокатам Су Чжи заборонено спілкуватися із ЗМІ та громадськістю.

Су Чжи стикається з десятком справ, які включають численні звинувачення в корупції, а також порушення закону про державну таємницю, закону про телекомунікації та нормативних актів про COVID-19, які передбачають максимальне ув’язнення терміном понад століття. читати більше

Су Чі та співпідсудний Він М’їнт отримали два роки в’язниці за підбурювання та такий самий термін за порушення протоколів щодо коронавірусу. Вони відкидали звинувачення.

“НЕЗАКОННИЙ ЗАХІП ВЛАДИ”

Прихильники Су Чжи кажуть, що ці справи є безпідставними і спрямовані на те, щоб покласти край її політичній кар’єрі та залучити її до судового розгляду, поки військові консолідують владу.

Її тюремне ув’язнення очікували багато людей.

«Я нічого не чекаю від цієї зруйнованої системи правосуддя», — сказав Рейтер Мо Хтун Аунг, заступник міністра в опозиційному паралельному уряді.

Хунта стверджує, що незалежний суд на чолі з суддею, призначеним її власною адміністрацією, надає Су Чжи належну процедуру.

Су Чжі, дочка героя незалежності М’янми від британського колоніального правління, провела роки під домашнім арештом за свою опозицію військовому правлінню, але була звільнена в 2010 році і привела її НЛД до переконливої ​​перемоги на виборах 2015 року.

Її партія знову перемогла в листопаді минулого року, але військові заявили, що голосування було сфальсифіковано і захопили владу через кілька тижнів. Тоді виборча комісія відхилила скарги військових на фальсифікацію голосування.

Міжнародне співтовариство засудило насильство в М’янмі після перевороту, а західні держави вимагали звільнення Су Чжи.

Метью Сміт, виконавчий директор групи Fortify Rights, сказав, що вирок є «частиною широкого і систематичного нападу на цивільне населення» і закликав до негайного звільнення Су Чі та інших політичних в’язнів.

Група парламентарів АСЕАН за права людини заявила, що результат судового процесу нікого не обдурив.

«З дня перевороту стало ясно, що звинувачення проти Аун Сан Су Чжи та десятків інших затриманих депутатів були не більше, ніж приводом хунти для виправдання їх незаконного захоплення влади», – йдеться у заяві. .

Автори Мартін Петті, Ед Девіс та Роберт Бірсел; Монтаж: Джон Гедді та Саймон Кемерон-Мур



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *