Оскільки ядерні переговори Ірану стикаються з загвоздями, Ізраїль прагне більш жорсткої лінії США

By | April 27, 2024


ЄРУСАЛІМ (AP) — Довго відкладене відновлення ядерних переговорів з Іраном почалося з грубого початку — Іран заглиблюється, а його партнери по переговорах відкрито висловлюють розчарування та песимізм.

Після того, як минулого тижня завершилися п’ять днів переговорів у Відні, Сполучені Штати заявили, що Іран не виглядає серйозним. Європейські дипломати звинуватили Іран у відступах від попередніх обіцянок. Навіть Росія, яка має міцніші відносини з Іраном, поставила під сумнів прихильність Ірану цьому процесу. Ізраїль, сторонній спостерігач, який зацікавлений у результатах переговорів, посилив свою риторику і відправляє двох високопоставлених чиновників безпеки до Вашингтона для консультацій.

“Я закликаю кожну країну, яка веде переговори з Іраном у Відні, зайняти рішучу позицію і дати зрозуміти Ірану, що вони не можуть збагачувати уран і вести переговори одночасно”, – заявив прем’єр-міністр Нафталі Беннет. «Іран повинен почати платити ціну за свої порушення».

Мабуть, найбільш обнадійливим результатом переговорів минулого тижня була домовленість продовжити переговори. Коли учасники переговорів знову зберуться в найближчі дні, стане зрозумілішим, чи були великі розриви, які спостерігалися минулого тижня, ознакою позиціонування чи серйозної кризи.

Переговори спрямовані на відновлення ядерної угоди 2015 року між Іраном і шістьма світовими державами. Ця угода, яку очолив президент Барак Обама, дозволила Ірану звільнити Іран від серйозних санкцій в обмін на обмеження його ядерної програми.

Але через три роки президент Дональд Трамп, за підтримки тодішнього прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, вийшов з угоди, що призвело до її розриву. Відтоді Іран активізував свою ядерну діяльність, накопичуючи запаси високозбагаченого урану, які виходять далеко за межі угоди.

Минулого тижня Іран зайняв жорстку позицію, припускаючи, що все, що обговорювалося в попередніх раундах дипломатії, можна було б переглянути. У розпал переговорів ядерний орган ООН підтвердив, що Іран почав збагачувати уран чистотою до 20% на своєму підземному об’єкті у Фордо – місці, де збагачення не дозволено згідно з угодою.

Незважаючи на твердження Ірану про те, що його ядерна діяльність ведеться лише в мирних цілях, подальший прогрес у його атомній програмі ще більше підвищив ставки.

Переговори минулого тижня у Відні відбулися після більш ніж п’ятимісячної перерви і стали першими, в яких брав участь новий жорсткий уряд Ірану. Сполучені Штати, які більше не є стороною угоди, не були в кімнаті та вели переговори дистанційно через посередників.

На вихідних високопоставлений представник Держдепартаменту США заявив, що учасники переговорів очікували, що Іран «продемонструє серйозність» на переговорах. Він сказав, що навіть Росія та Китай, важливі торгові точки для Ірану, які традиційно займають більш м’яку позицію, стурбовані перспективами угоди.

«Кожен день ми наближаємось до висновку, що вони не мають на думці повернення» до угоди», — сказав чиновник, який на умовах анонімності розповів журналістам про оцінку США.

Європейські переговорники також висловили розчарування. У спільній заяві високопоставлені дипломати з Німеччини, Великобританії та Франції заявили, що Іран «перемотав свою ядерну програму» і «відступив від дипломатичного прогресу».

“Незрозуміло, як ці нові прогалини можна закрити в реалістичні часові рамки на основі іранських проектів”, – сказали вони.

Михайло Ульянов, високопоставлений російський дипломат у Відні, заявив, що Іран запропонував «радикальний перегляд» попередніх домовленостей.

«Технічно поправки завжди можливі», – сказав він. «Однак бажано, щоб такі поправки… не перетворювалися на перешкоду для прогресу».

У неділю міністерство закордонних справ Ірану оприлюднило дев’ять сторінок документа, який, здавалося, трохи відступив від своїх жорстких позицій.

“Іншим партіям потрібно лише проявити політичну рішучість і висловити готовність зробити необхідні практичні кроки”, – йдеться в документі. «Тоді відкриються шляхи для укладання угоди та врегулювання розбіжностей».

Але в документі мало конкретики щодо того, що може мати на увазі Іран.

Це навряд чи задовольнить Ізраїль, який повернувся до своєї ролі можливого спойлера.

Ізраїль вважає Іран своїм найбільшим ворогом і рішуче виступав проти угоди 2015 року.

У ньому зазначається, що він хоче покращити угоду, яка накладає жорсткіші обмеження на ядерну програму Ірану та розглядає іранську ракетну програму великої дальності та його підтримку ворожих проксі вздовж кордонів Ізраїлю.

Ізраїль також каже, що переговори повинні супроводжуватися «достовірною» військовою загрозою, щоб Іран не зволікав на невизначений термін.

Беннетт сказав, що Ізраїль використовує час між раундами, щоб переконати американців «використовувати інший набір інструментів» проти ядерної програми Ірану, не вдаючись до деталей.

Голова ізраїльської розвідувальної служби «Моссад» Девід Барні у неділю їде до Вашингтона, а міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц, колишній військовий начальник, відправиться туди пізніше цього тижня.

Головний президент Ізраїлю Ісаак Герцог виступив з нехарактерно відвертим повідомленням у неділю, вітаючи нового посла США в Ізраїлі Томаса Найдса.

«Якщо міжнародна спільнота не займе рішучу позицію з цього питання, Ізраїль це зробить. Ізраїль захистить себе», – сказав Герцог.

Незважаючи на підтримку Ізраїлем виходу Трампа в 2018 році, відомі голоси в країні тепер ретроспективно кажуть, що цей крок був помилкою.

Колишній прем’єр-міністр Ехуд Барак написав у щоденній газеті Yediot Ahronot в неділю, що вихід з країни “був помилковим рішенням, яке дозволило іранцям швидко рухатися вперед у напрямку стати ядерною державою”.

Барак, який, як повідомляється, виступав за військовий удар, коли він обіймав посаду міністра оборони Нетаньяху на початку минулого десятиліття, сказав, що Нетаньяху, який зараз є лідером опозиції Ізраїлю, не спромігся скласти зі США «План Б у формі хірургічної військової операції. ”

За останнє десятиліття Іран значно ускладнив будь-яку військову операцію, розкидаючи свої ядерні об’єкти та приховуючи їх глибоко під землею. Ізраїльські чиновники наполягають на тому, що військові дії все ще можливі.

Йоель Гузанський, старший науковий співробітник і експерт з Ізраїлю з Ізраїльського Інституту досліджень національної безпеки, сказав, що ізраїльські загрози слід сприймати серйозно, особливо у світлі питань щодо готовності Америки застосувати силу в регіоні.

«Я думаю, що Сполучені Штати не розуміють наших червоних ліній», – сказав він. «Вони думають, що ми блефуємо, але це не так».

Протягом вихідних Іран заявив, що випробував систему протиракетної оборони “земля-повітря” поблизу свого ядерного об’єкта в Натанзі. Пізно в суботу люди, які виїжджали неподалік, побачили світло в небі та почули сильний вибух.

«Будь-яка загроза з боку ворогів буде зустрічатися з рішучою та твердою відповіддю», – цитує лейтенанта державне телебачення. Як сказав Алі Моазені.

___

Письменники Associated Press Джон Гамбрелл з Дубая, Об’єднані Арабські Емірати, та Насер Карімі з Тегерана, Іран, зробили свій внесок у репортажі.



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *